ISO 14046 Su Ayak İzi Danışmanlığı

ISO 14046 SU AYAK İZİ NEDİR VE NEDEN İHTİYACIMIZ VARDIR?

Gezegendeki iklim değişikliği, doğal döngülerdeki ve su gibi bazı temel bileşenlerindeki değişimlerin büyüklüğündeki artış nedeniyle kendilerini çevre üzerindeki etkiler olarak gösteren çevresel değişiklikler üretiyor; Bu etkiler, insanları olduğu kadar ekosistemi oluşturan diğer canlıları da risk altına sokar.

Ayrıca, iklim değişikliğinin etkileri kümülatif ekonomik, sosyal ve çevresel etkiler şeklinde kendini göstermekte ve bu nedenle dünya çapında artan bir ilgi ve bunlarla birlikte tüketim, yönetim ve kontrol paradigmalarını değiştirmek amacıyla program ve eylemler oluşturmanın önemi, özellikle su.

 

ISO 14046 Su Ayak İzi Danışmanlığı 1

Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini sağlamak için, su tüketimi ve yönetiminin mevcut koşullarını teşhis etmek gerekir. Su Ayak İzi çalışması, farklı nedenlerle, farklı bağlamlarda ve çok çeşitli ürün, hizmet veya süreç için yapılabilir. Bir su ayak izi çalışmasının kapsamı, varsayımları, raporlama birimi ve sınırlamaları, ürünün su ayak izini, hizmeti veya söz konusu süreci hesaplamak için mevcut olan amaçlara ve bilgilere dayalı yinelemeli bir süreç aracılığıyla tanımlanacaktır.

ISO 14046 Su Ayak İzi Standardı, ürün ve hizmetin üretimi için  su kullanımının azaltılmasıyla ve geri dönüşümü ile ilgilidir. Bu standardın sanayide uygulanması nedeniyle,  su tasarrufu sağlanmaktadır. Su ayak izi, tatlı su kullanımının hem doğrudan hem de dolaylı olarak bir göstergesi olup, her birini coğrafi ve zamansal olarak belirterek, kirlenmiş kaynaklarda tüketim amaçlı su tüketim hacimlerini ve hacimlerini gösteren çok boyutlu bir göstergedir. Bu kavram, klasik bir su çıkarma ölçüsünden farklıdır, çünkü mavi su kullanımıyla sınırlı değildir, yeşil ve gri suyu içerir, ayrıca doğrudan su kullanımıyla sınırlı olmayıp dolaylı olanları da içerir.

Bir su ayak izi değerlendirme çalışmasını yürütmek için, farklı aşamalarda gerçekleştirilmesi gereken çeşitli faaliyetler vardır; bunların arasında, bir süreç, ürün, üretici veya tüketici veya tanımlanmış bir coğrafi alandaki su ayak izinin zaman ve mekan olarak ölçülmesi; söz konusu su ayak izinin çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğinin belirlenmesi veya değerlendirilmesi ve bir müdahale stratejisinin formüle edilmesi veya su ayak izinin yorumlanması.

 Bu tür çalışmaların yapılmasının çeşitli nedenleri vardır, bu nedenle çalışmanın potansiyel uygulamaları açısından nasıl yürütüleceğini bu aşama belirleyeceğinden amaç ve kapsam çok net bir şekilde belirlenmelidir. , yönlendirileceği alıcılar, yaşam döngüsü analizine dahil edilip edilmeyeceği, sistemin sınırları, işlevsel birimi, zamansal ve coğrafi kapsamı, sınırlamaların belirlenmesi ve dahil edilmeyecek hususların belirlenmesine ek olarak ne tür su ayak izi dikkate alınacaktır (mavi, yeşil, gri ve sanal)

Su ayak izi envanteri:  Bu aşamada, daha önce tanımlanan kapsam ve detay düzeyine göre detayının ve derinliğinin tanımlandığı, çalışmanın amacı olan su ayak izinin belirlenmesi için gerekli tüm veri toplama ve hesaplamalar yapılır. Envanter, farklı su ayak izi türlerinin ortaya çıktığı hacim açısından suyun insan tarafından tahsis edilmesini belirler; Yeşil su, diğerlerinin yanı sıra ekinler, orman alanları, yeşil alanlar yoluyla buharlaşma akışının insan kullanımına atıfta bulunur; yüzeysel su akışlarının tüketim amaçlı kullanımı için mavi su veya bu su kütlelerinden çıkarılan ve daha sonra geri dönmeyen su; Son olarak gri su, kirleticileri özümseme kapasitesi veya kirleticileri her ülkenin ulusal standartlarını karşılama noktasına kadar seyreltmek için gereken su miktarı anlamına gelir.

Etki Kategorileri: Yaşam döngüsü envanteri analizinin sonuçlarının atanabileceği ilgili çevresel sorunları temsil eden sınıf.

Su ayak izi profili: Suyla ilgili potansiyel çevresel etkileri ele alan etki kategorisi göstergelerinin sonuçlarının derlenmesi.

Mavi su ayak izi: Çalışma kapsamında yüzey ve/veya yer altı kaynaklarının su tüketimini ifade eder.

Yeşil su ayak izi: Yağmur suyunun ikinci tur haline gelmediği ölçüde tüketimine karşılık gelir.

Gri su ayak izi: Bir kirletici yükünü doğal konsantrasyonlara kadar asimile etmek için gereken tatlı su hacmi olarak tanımlanır.

Sanal su ayak izi: Sınırlandırılmış kuruluşta hem genel elektrik tüketimi hem de ofis kağıdı ve matbaa tüketiminden tahmin edilen ve elde edilen ayak izini ifade eder.

 

ISO 14046 SU AYAK İZİ HESAPLAMASININ FAYDALARI

  • Önümüzdeki yıllarda var olan kuruluşlar içerisinde yer almanızı sağlayacaktır.
  • Kuruluşlar arası rekabet gücünü arttıracaktır.
  • Kullanılan miktarla değişkenlik gösterecek orta veya uzun vadede su tasarrufu sağlayacaktır.
  • Su ayak izi konusunda bilinç seviyesini arttıracaktır.
  • Karbon Ayak izinde olduğu gibi önümüzdeki yıllarda zorunluluk haline gelmesi durumunda rakiplere göre kuruluşunuzun önde olmasını sağlayacaktır. 

 

 

İletişime Geçin